Click lah weiii!!!!

Thursday, 31 May 2012

4th wedding anniversary (31/5/2012)...Alhamdulillah..

Alhamdulillah for the wonderful 4 years sayang..
and i hope it will last forever and ever...

Thanks for being the best husband and BFF for me, and the best papa for alma..
I love you as what you are and thanks for accepts me as what i am..
mode: cuti hari ni.. dating.. hehehe
"loves is in the air"
muahhhhhhhhhhssssssssss......

Monday, 28 May 2012

Burger Bakar Stadium MPS...nyum3..

entry makan2 lagi...
Burger bakar????? ramai sgt yg kata sedap kan.. yang famous tu kat wangsa maju.. tp dgrnya kena tgu berjam2.. tu yg tak sanggup.. mlm plk tu.. lagi lah..
so.. hari tu terbaca satu blog ni dia beli burger bakar kat stadium mps selayang.. so ape lagi.. moh ler kita try..hahahah
so semlm..kul 5 kitaorg g jln2 pastu mr hubby kata mlm nk mkn ape? nk singgah pasar mlm ke? tetiba myself kata jom kita g tgk burger bakar kat stadium lah kot2 lah dh bkk kan....
so.. tgk2 dh bkk beb.. brader tu baru je susun2 brg2 dia..hahaha
ape lagi terjah lahhhh.. brader tu kata blh order dh, tp kena tgu sejam lah.. oklah kan.. sejam je.. hahaha
 ni banner burger bakar tu, btl2 kat parking lot stadium..
 ni burger bakarnya.. kitaorg beli double cheese burger, harga rm13 satu..kat sini menu dia tak sehebat burger bakar kat wangsa maju tu..
 nyum3.. terliur tak??? sedappppppppp...tapi besar ni.. sekali hadap tak abis beb..
nnt kita try yg kat wangsa maju tu plk ek.. hehehehe..
enjoyssssss.......

Masak2: pizza beb....

lamanya takde entry masak2 kan??????????? sbb utamanya off coz lah MALASSSSSS...
mmg malas nak masak sbb mr hubby pun tak kisah sgt.. hehehe
so bila rajin tu.. masak lah jgk.. so, last saturday myself masak PIZZA..hehehehe
meh share resepi dulu nak...
resepi ni google lah.. lupa lak link dia..

RESEPI PIZZA PALING MUDAH


Ada 6 steps je...
Nota: Sukatan di bawah ini : untuk mendapatkan 2 doh Pizza bersaiz mini (sederhana).

Bahan-bahan untuk doh:
Step 1: BAHAN A

1 cwn air suam
      1 sudu kecil yis (yis kering kalau yg basah pon boleh)
2 sudu besar gula
1 sudu susu pekat manis (ni optional)

## kesemua bahan A disatu dan digaul bersama. Biarkan selama lebih kuran 7-10 minit (sehingga bancuhan tadi berbuih--mcm kite tengok susu basi )

Step 2: BAHAN B
2 cawan tepung gandum
sedikit garam

## campurkan bahan B dan digaul rata.

Step 3: BAHAN A + BAHAN B = BAHAN C (untuk jadikan DOH)
CAMPURKAN Bahan A (yang sudah berbuih tu) dengan Bahan B—gaul biar rata. KALAU Nampak adunan macam keras, tambah sedikit air. Kemudian biarkan sehingga adunan itu naik tinggi. Tutup dengan kain. Part ni-- boleh tunggu lebih kurang 1 ½ jam... Tapi lagi lama kita biarkan adunan tadi, lagi bagus.


Step 4:
Setelah adunan itu naik tinggi—Uli @canai doh tadi. Lebih lama/berulang kali kita uli@canai, roti pizza kita akan jadi lebih lembut.. dan akan maintan lembut walaupun dah sejuk.
Doh ini dibahagikan kepada 2 bahagian—utk buat 2 pizza lah ni. Macam saya; bila dah bahagi 2 pun, saya still uli@canai setiap doh tu,sebelum dicanai dan dileperkan menjadi base pizza.
Doh yg siap dileperkan—letak dalam tray.

Nota:supaya doh tak melekat pda tangan--sblm menguli doh tu, sapu siket minyak masak pada tangan.
Jangan lupa, sapu majerin dlm tray@loyang sebelum letak doh tu..

Step 5: Untuk isi@lauk untuk atas pizza (Bahan D)
Nota: Actually..part ni adalah terpulang kepada citarasa anda..apa bahan yg anda nak letak, pedas atau tidak—semuanya anda yang menentukanyan. Tetapi disini, saya just bagi yang basic jelah—sebagai panduan dan gambaran

Bahan untuk lauk/inti (bahan D):
Sos tomato/ cili
Daging hancur
Lada banggala@capsicum yang dihiris
Buah zaitun yang dihiris
Cendawan butang yang dihiris
Sosej/fishball yang dihiris
Nenas manis yang dipotong kecil.(yg dlm tin lagi mudah)
Bawang besar yang dihiris
Minyak zaitun (optional)
Origano (optional—untuk mendapatkan aroma pizza yg best)
Mayonis
Cheese Mozarela (lebih mudah yg sudah diparut)


# Sapu diatas bahan C (base/roti pizza) tadi dengan sos.
Rata dan Sapukan diatas lapisan tadi dengan daging hancur.
Tabur bahan2 yang sudah dihiris (termasuk nenas) mengikut kreativiti anda.
Letak mayonis dan taburkan cheese parut tadi.


Step 6:
# Pizza yg siap ditouchup—bolehlah dibakar dalam oven selama lebih kurang 20 minit.---api atas dan bawah.
Nota: Darjah/suhu kepanasan bergantung pada jenis oven masing2. Kalau oven elektrik yg bersaiz kecil; 210’c. kalau oven besar lebih kurang 110’c. Kalau guna oven tradisional jenama butterfly-- yang letak atas dapur,kene set api yang kecil..n bakar selama lebih kurang 35minit.

Resepi ni mmg bulat2 dicopy ye.. so sesape nk copy.. copylah.. hehehe
meh kita tgk gmbr plk..
 ni gmbr seblm di bakar.. ape yg myself letak?? based dia kuah spaghetti (yg disejukbeku last 2 week punya kuah.. hahah), pastu letak cheesy sosej, nenas kiub, cendawan butang, hirisan bawang besar dan daging ayam hancur.. pastu baru tabur mozarella cheese..nyum2...loyang takde.. so myself beli yg mcm aluminium foil ni.. hehehe
ni masa dh nk masak.. snap freshly from the oven.. hahaha.. bau semerbakkkkkkkkk...
ni gmbr pizza yg dah siap!!!! sedap??? taklah sesedap domino's pizza.. hahaha.. yg penting mr hubby kata sedap n suruh buat lagi.. hahaha..
mlm tu buat lg 2 dari adunan tepung yg sama ek.. lagi lama kita biar adunan tu, lg lembut roti pizza..
sedappppppppppp....nyum3..
enjoyssssss!!!!! 

Thursday, 24 May 2012

Teacher's Day - Taska Nowseeheart (Nasihat).. Alma

tadi ada sambutan teachers day kat nursery alma.. mgmt nursery baru ni bagus sikit.. byk activities utk students n teachers as well.. oklah kan baru berbaloi byr bulan2..
td punya majlis pot luck ek.. (mama bwk mini muffin je).. lupa lak nk ambik gmbr mknan2..
meh kita tgk gmbr alma kat nursery.. hari ni kena pakai baju sukan..comeiiiii.. hehehe
 kalau ada mama mulalah tak nak duduk.. nk berdukung lah plk.. ish2..
lg satu susahnya nk ambik gmbr.. bkk je hp mulalah sibuk nk hp mama.. camno nk ambik gmbr bebyk.. ish3..
 ni dh start nk jln sbb teacher dh panggil suruh beratur nk ambik mknan..teacher panggil bdk2 yg 2-4 thn.. bkn alma pun.. hahahah
tgk kat blkg tu.. dh start beratur..teacher pun pakai uniform tau hari ni.. kaler biru mcm baju sukan jgk.. heheh.. comeiii...
tetiba dh lari blk kat mama.. susahnya nk ambik gmbr lahhhhhhhhh....
 hahaha.. tgklah tu gmbr tak ready.. belasahlah alma ooi...
last but not least ni cake yg tuan punya nursery beli utk teacher2 nursery.. sedap..choc cheese cake from SR..
masa mama nk masuk opis blk mulalah buat hal.. menangis tak nk bg mama pg keje.. tu yg tak blh dtg tghari tu.. alma ingat nk blk dah.. haiyaaaa...
anyway...thanks teachersss.. walaupun alma br je sethn tp byk gak dia dh belajar n ramai kawan2.. teachers pun ok..
so.. jaga alma baik2 tauuuuuuuuuuuu...................

Wednesday, 23 May 2012

Tuesday, 22 May 2012

Bantal Alma...

tak sabar2 nk letak kat blog gambar bantal alma ni...
mama order dari sini:
cantik tak???
nnt kita letak gmbr tuan punya ngan bantal sekali ye..
nape minnie mouse?? sbb alma kenal minnie mouse ni, and dia pandai sebut minnie mouse..hahahah..
mama yang overrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!
enjoyssssssssszzzzzzzzzzzz............

Wednesday, 2 May 2012

Alma: wangilah meja tu alma oiiiii.........

Alma kalau senyap je.. mesti dia up to something.. memula ikut mama masuk bilik.. pastu mama kuar bilik dia tak kuar ngan mama.. rupa2 nya...
 alma mmg dh lama idam2kan nk buat camni..hahahah
 lepas dia puas membedakkan meja tu.. elok je dia kuar cari mama blk..
 lupa plk nk ambik gmbr muka dia yg penuh bedak tu..
oh ya.. ni lakonan semula ye.. mama suruh tunjuk blk ape dia buat tadi..
wahhhh.. bkn main suker lah mama bg dia green light..
pastu papa cepat2 simpan bedak tu tgi2.. skrg ni semua benda kena letak tgi2.. alma dh smpi...
haiyaaaaa....
enjoysssssssssssssss.............

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails